Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Valóban mindig a talpára esik a macska?

Kép A házimacska remekül tud fára mászni. Néha mégis előfordul, hogy lepottyan, vagy hogy nagy magasságból kell leugrania. Mégsem látott senki olyat, hogy egy cica az orrára esett volna. Esés közben ugyanis egy különleges szerve lép működésbe, és ez egy szempillantásnyi idő alatt egyensúlyba hozza a cicát. Lassított filmfelvételekből az is kiderült, hogy miként működik ez a mechanizmus. 
A háttal lefelé zuhanó állat először a fejét és a mellső lábát fordítja az esés irányába. Ezután behúzza hátsó lábát, és farkával evezve hátsó részét is a megfelelő irányba mozdítja el, így mind a négy lába a talaj felé néz. Az ütődés letompítása céljából lábát messze kinyújtja, és hátát is begörbíti. 
A kismacskák már születésük után 39 nappal rendelkeznek ezzel a „fordulási reflexszel”, ami automatikusan és nagyon biztosan működik. Ennek ellenére egy macska is halálra zúzhatja magát, vagy csontját törheti, ha nagy magasságból zuhan le. A magas lakásokban lakó macskák gazdáinak ezért célszerű ráccsal biztosítani az ablakokat.