Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Miért szimatol a macska?

A kutyákkal ellentétben a macska nem szimatol a zsákmánya után, hanem türelmesen les rá. Kép A szaglás ezért nála kizárólag a fajtársakkal való kapcsolattartást szolgálja. A kandúrok illatokkal jelölik meg felségterületüket. Magasra tartott, enyhén remegő farokkal néhány csepp vizeletet permeteznek a bokrokra. A jelzések erős, csípős szaga még a mi kevésbé érzékeny orrunkkal is jól érezhető. A kandúrok valószínűleg nemcsak a jelzés gazdáját ismerik fel, hanem arra is rájönnek, hogy milyen friss a szagminta. 
Alkalmanként a cicahölgyek is permeteznek pár csepp vizeletet, ám ők elsősorban az emberi orr számára érzékelhetetlen illatjeleket kedvelik, melyeket a mancsukon lévő illatmirigyek segítségével helyeznek el. A kandúrok valósággal megrészegülnek ettől az illattól, és nagy előszeretettel dörzsölik pofijukat az ilyen helyekhez. A macskák saját gazdájuk illatát is megismerik. Nem ritkán éppen azért dörgölőznek, hogy a gazda szaga erősen beleivódjon a szőrzetükbe. Bizonyos növények, mint a kakukkfű vagy a macskagyökér, valósággal tűzbe hozzák a macskákat. Először a pofijukat dörgölik ezekhez, majd kéjesen morogva hemperegni kezdenek a közelükben. Aki azt szeretné, hogy cicája megkedveljen egy tárgyat, annak csupán egy kevés macskagyökérrel kell bekennie azt. Más szagok viszont kifejezetten idegesítik a házimacskát. Így például a citromot vagy a narancshéjat messze elkerüli.
Megfigyelték azt is, hogy a macskák időnként valósággalKép   megdermednek, egy pillanatra szinte ijesztően bambává válnak. Ilyenkor nemcsak az orrukon, de nyitott szájukon át is levegőt vesznek. Felhúzott felső ajkuk miatt úgy tűnik, mintha viszolyognának valamitől. Pedig csupán egy különlegesen érdekes illatra figyeltek fel. Ez a viselkedés nagyon hasonlít azoknak az ínyenceknek a szokására, akik hosszasan ízlelgetik egy-egy ritka csemege illatát, mielőtt beleharapnának. A kandúrok olyankor szimatolnak így, ha egy párzásra kész nőstény vizeletének szaga csapta meg az orrukat. Ekkor egy olyan szervük (a „Jacobson-szerv”) lép működésbe, amely az emberben már csupán nagyon csökevényes formában maradt meg. Az apró, kb. egy centiméter hosszú csövecske nyílása a szájpadláson, a felső metszőfogak mögött található. Mi, emberek nem tudjuk elképzelni, ez az ízlelő-szagló szerv milyen érzeteket közvetít, de egy biztos, hogy kellemes.
Semmi csodálkoznivaló nincs abban, hogy egy ilyen kiváló érzékszervekkel megáldott állat igazi ínyencként viselkedik. A gazdák és a tenyésztők gyakori panaszai azt is elárulják, hogy mennyire válogatós tud lenni némelyik cica. Előfordul, hogy a kis kedvenc számára külön kell főzni.