Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Milyen legyen a macska otthona?

Az új lakótárs érkezése előtt nem át szétnézni, hogy lakásunk alkalmas-e egy macska befogadására. A cica kényelméhez nélkülözhetetlen dolgokat ma már könnyű beszerezni az állatkereskedőknél. Szükség van mindenekelött egy olyan nyugodt sarokra - esetleg a fürdőszobában -, ahová a cicavécé kerülhet. 
A konyhában vagy az előszobában senkit nem zavar a vizestál és az ételes tálka. Mivel néhány macska időnként a tányér mellé morzsál, nem árt, ha a padló könnyen tisztítható. 
Alvóhelyről nem kell gondoskodni, a házimacska úgyis maga dönti el, hol is tér nyugovóra. Általában két-három kedvenc helye között szokott válogatni. Előfordulhat, hogy kényes kedvencünk csak az orrát húzogatja a drága macskakosár láttán, és utána egy egyszerű kartondobozba telepszik. Ha nem akarjuk, hogy kitúrjon minket kényelmes ágyunkból vagy fotelunkból, akkor a legjobb, ha már az első perctől kezdve határozottan rászólunk, ha ott akar lepihenni. Ebben is, mint minden másban, legyünk következetesek. 
A bútorok kímélése érdekében elengedhetetlen egy kaparófa beszerzése. A macska ezen kedvére élesítheti karmait, és nem teszi tönkre a szőnyeget vagy a tapétát. Ha kedvenc háziállatunk a fotelon próbálgatná a körmeit, azonnal tegyük a kaparófához, hogy ott folytassa tovább. A cica hamar megérti, miről is van szó. 
Néhány szobanövény mérgező a macska számára, ezért azokat el kell távolítani a lakásból. Ezek közé tartozik a borostyán, a filodendron, a diffenbachia, az azálea és a korálcserje. 
Mivel a macskák imádnak a polcokon mászkálni, nem árt biztonságba helyezni a törékeny holmikat. 
A szemétvödör tartalma életveszélyes lehet, jól zárjuk le. Ne heverjenek szanaszét nejlonzacskók, mivel a beléjük gabalyodó macska akár meg is fulladhat. 
A becsapódó ablak halálos csapdába ejtheti az óvatlan macskát. Ha lehet, az erkélyt is szereljük fel egy ráccsal, ami megakadályozza, hogy a mélybe zuhanjon.

A macskának ezekre a dolgokra van szüksége:

Cicafésű
 Kép
Etetőtál
 Kép

Cicavécé
 Kép
Szállítókosár
 Kép

Kaparófa
 Kép